10 tips til hjortejakta


Tiden er inne, skogen skifter farger og bukkene brøler. Like sikkert som at fjelltoppene blir hvite hvert år, kommer kollene i brunst på denne årstiden og storbukkene kommer frem! Jakten på storbukken er noe helt eget, tenk deg å sitte i skogen og lokke på hjorten, så svarer han! 250kg beist med ett gevir så stort at selv stumtjeneren blir liten. Hvis du tror du har hørt grove brøl før, burde du vente til du har hørt det fra en kronhjort!

10 tips

1. Gjør deg kjent i terrenget

Gå flere turer i terrenget du skal jakte i, se etter dyretråkk og møkk. Leit etter brunstgroper og se på trærne, har bukken feid geviret på buskene?

2. Tren med rifla

Tren med rifla, og tren mye! Husk å varier treningen, stående, liggende og sittende. Du veit aldri hvordan du vil møte hjorten når sjansen byr seg. Det er utrolig kjipt å måtte la dyret passere fordi du ikke fikk lagt deg ned.

3. Bruk høyden

Bruk høyden, men for all del, prøv å ikke stille deg rett opp og ned – da har du mistet sjansene dine. Smyg deg forsiktig opp på toppen, og ligg lavt i terrenget. Det er en grunn til at snikjakt er vanlig på hjortejakt.

4. Tren selv

Husk å tren selv før jakten! Hjorten beveger seg ofte i ett svært kupert og variert terreng, og det er greit å ikke høres ut som en sprengt okse på toppen. Fysisk aktivitet gjør godt for kropp og sinn, og det er mye bedre å føle man har overskudd igjen når jaktdagen er ferdig.

5. Sitt stille

Hjorten er ekstremt var på lyder og bevegelser

6. Sjekk vinden

Det er lite vits å snike en hel dag når du går i medvind. Det er kanskje lettere å gå, men jeg skal love deg du ikke har noen dyr på skuddhold fremfor deg.

7. Begrens radiobruken

Begrens radiobruken til det ytterst nødvendige. Været kan dere prate om i koia.

8. Husk viltdrag

Er du heldig å få felt dyr, er det mye enklere å dra dyret etter seg ut i ett viltdrag.

9. Øv på lokkelyder

Det er mulig naboene begynner å lure litt, men det er så viktig å øve på lokkelyder og lokkebrøl før du sitter ute i terrenget. Til og med hjorten vil lure om du høres ut som en gås når du lokker.

10. Kos deg!

 Nyt dagen og la det senke inn hvor heldig man er. Hjort er noe av det mest majestetiske man kan jakte på, og får du svar på lokkebrølene dine vil du få en opplevelse fra en annen verden!