Tips til en vellykket storviltjakt


Mange av oss går og venter på høsten, vi venter på storviltjakten skal starte. Sommeren har gått, dager er telt ned og endelig er den her. Tiden hvor skogen skifter farger, hvite topper på fjellene kommer til syne og bukkene brøler. Det er lite som slår følelsen når bukken brøler tilbake til deg etter ett lokk, det ruver noe majestetisk over det hele.


Det å få være med å jakt og høste noe av det beste naturen har å by på, det er en arv som har gått i generasjoner. Alt vilt skal behandles og jaktes med den dypeste respekt. Det skal være en ære å få felle vilt i Norge.

Planlegging

Det kan ikke bli nevnt nok, planlegg jakten i god tid. Gå terrenget du skal jakte i, planlegg og rydd frem poster som er godt egnet til postering. Bli kjent med terrenget, så slipper du unna store overraskelser. Pakk sekk og planlegg hva du skal ha med deg i god tid, hva kan man forvente seg av vær? Er det en ting fjellet har lært meg etter flere år med jakt, så er det dette: Pakk med utstyr til 4 årstider! Ikke legg igjen fjellduken hjemme, ha med tørre klær, og ikke minst nok mat og drikke. Det er lett å bli lei blåbær..

Jaktkamerater

Ikke bare under selve jaktdagene, men også i forkant. Del opplevelser, erfaringer og snakk sammen. Evaluer fjorårets jakt, hva gjorde vi riktig og ikke minst hva gjorde vi galt?

Om du er fersk jeger, så anbefaler jeg på det sterkeste å ta kontakt med ditt lokale NJFF-lag, og bli med på introjakt. Her kan du skaffe venner for livet, og det er enklere å komme i kontakt med andre som er i samme båt som deg.

Skytetrening

Skytetrening, skytetrening og skytetrening. Vi har aller vært der, sitti på post med en litt sånn rar følelse. Håper kanskje innerst inne på at elgen løper for fort forbi? Det er absolutt ikke noen god følelse, men så enkelt å gjøre noe med! Hiv deg rundt, dra på skytebanen og ikke vær redd for å spørre om hjelp. Kanskje må kikkerten stilles inn litt alikevell?

Viltbehandling 

Like viktig som skuddet er selve behandlingen av viltet i etterkant.

Når blodet bruser i årene, og knærna er litt skjelvene. Dyret er felt, hva nå? Vel, nå begynner jobben. Og er det ditt første vilt, vil jeg råde deg til å få hjelp, nå. Selv ikke den sterkeste mann klarer å få dratt ut ett stort dyr på egenhånd.

Viltet skal henges opp til mørning, og parteres. Her finnes det uendelige muligheter tl hva man kan bruke kjøttet og resten av dyret på.

Utstyrstips

Det skal ikke være noe «utstyrsjag» over jakten, men klok av skade er det alltid noen ting man burde ha med seg på jakt.

- En god og skarp kniv med bukåpner. Når jeg felte mitt første stolrvilt, passe stolt og litt eplekjekk så kjørte jeg kniven rett i magesekken når jeg skulle vomme for første gang. Jeg sverger til bukåpner, selv etter mange år med jakt.

- Jaktsekk, aller helst stolsekk! En stolsekk kan brukes til så mangt, og sitter du litt kinkig til på post, kan du alltids bruke den til anlegg.

- Kart og kompass – uunværlig rett og slett. Du veit aldri når GPS’n går tom for strøm eller kortslutter. Det er langt å gå hjem om du skulle gått mot nord og ender opp sørover.

- Fjellduken! Timene på post kan bli lange, og vær gudene er flinke til å gi deg uforutsett vær. Med en god fjellduk holder du varmen og kan lett søke litt ly for vær og vind.

- Håndkikkert, en god en! En kikkert rundt 8-10x42 er for meg den optimale håndkikkerten.

- Hodelykt – Dagene på snikjakt eller på post blir fort lange, og mørke faller fort på utover dagen. Det trenger ikke være den største og beste, men noe som gir deg god nok oversikt til hvor du skal plassere beina ned fjellsia.

Husk at når dagene blir lange og dyrene lar vente på seg, jakt naturopplevelser! Tenk på hvor heldig man er som får være ute i storslått natur og forsøkte å jakte det skogen og fjellet har å by på.

Og til dere alle, ferske eller erfarne jegere, god jakt!